Loader
 

5 tips voor de beste vakantiefoto’s

Yes, de zomervakantie staat voor de deur! En heel Nederland gaat er op uit. Of je nu een trip naar het buitenland gepland hebt of je blijft lekker ‘thuis’ in Nederland, we willen allemaal met prachtige herinneringen thuiskomen. Onze vakantiefoto’s zijn vaak de beste souvenirs, een aandenken aan die leuke, bijzondere of speciale momenten. Wij willen aan vrienden en familie kunnen laten zien waar en hoe we onze vakantie beleefd hebben. En dat kan, hieronder volgen mijn 5 tips voor de beste vakantiefoto’s.

1. Ga niet op pad zonder camera

En dat is geen moeite. De meeste compactcamera’s zijn klein en makkelijk mee te nemen. Vergeet ook niet dat je smartphone best wel een goede vakantiefoto’s kan maken. Dit soort spontane foto’s zijn vaak een leuke aanvulling. Vooral als er gebruikt gemaakt wordt van speciale apps. Mijn favoriete apps zijn onder andere: hipstamaticinstagramsnapseed, tinyworld, autostitch en repix.

2. Fotografeer liever niet tussen 11.00 en 14.00 uur

Het zonlicht is op deze momenten ‘sfeerloos’ en het zorgt voor harde schaduwen. Heb je niet de mogelijkheid om op een ander tijdstip te fotograferen, gebruik dan de flits om deze harde schaduwen (vooral in gezichten) te verzachten. Plaats de persoon met de rug naar het directe zonlicht en gebruik je flits om de schaduwen in het gezicht op te helderen.

3. Kies een verrassend standpunt voor je vakantiefoto’s

Alles is al eens gefotografeerd. Google bijvoorbeeld op Eiffeltoren (of Eiffel Tower), en er verschijnen miljoenen resultaten. Hoe zorg je ervoor dat je het onderwerp spannend in beeld brengt? Kies voor een afwijkend standpunt, bijvoorbeeld kikvorsperspectief of vogelvlucht. Omdat deze standpunten anders zijn van wat wij als normaal (ooghoogte) beschouwen, valt zo’n foto direct op. Overigens kun je dit ook toepassen bij portretten. Vanuit een laag standpunt kun je zo de plaatselijke architectuur in je portret als achtergrond opnemen.

PS. Ga je een vakantie-album van je foto’s maken. Dan is het een goed idee om ook speciaal hiervoor enkele foto’s te maken die als achtergrond gebruikt kunnen worden. Fotografeer hiervoor structuren of of heel close-up. Een onscherpe foto kan ook prima als achtergrond dienen, deze leiden de aandacht dan niet teveel af van de goede foto’s…

4. Plan één dag met als belangrijkste doel ‘fotografie’

Ik vind het heerlijk om vakantiefoto’s te maken, maar ik wil ook genieten van mijn vrijetijd. Daarom vind ik het fijn om 1 dag van mijn vakantie te gebruiken met als doel fotografie. Waarna de andere dagen fotograferen bijzaak is. Ik neem de camera overal mee naar toe en ik maak van alles foto’s, zoals architectuur, landschappen, eten, verblijfplaatsen en maak veel portretten. Ik zorg ervoor dat iedereen een aantal keer samen op de foto staat. Vergeet niet te laten zien dat jij als fotograaf er ook bij was. Vraag hulp bij groepsfoto’s aan omstanders of gebruik hiervoor een statief, gorillapod, muurtje, autodak of zelfonspanner.

Ik wil ook variatie in mijn vakantiefoto’s, dus deze dag is voor mij ook het moment om in te zoomen op details. Bijvoorbeeld bij het fotograferen van een kathedraal maak ik een totaalfoto, daarna fotografeer ik mijn familie in de deuropening, waarna ik me concentreer op de structuur van de deur en de deurklopper. Als ik mijn vakantiefoto’s later laat zien aan anderen, krijgen zij het gevoel dat je erbij waren. Je trekt ze als het ware je verhaal binnen.

5. Maak een selectie van je beste vakantiefoto’s

Maak er een feestje van om de vakantiefoto’s te bekijken. Natuurlijk ben je zelf enthousiast over de gemaakte foto’s. Maar dit zijn er vaak honderden! Maak een selectie van de beste foto’s (max. 100) die je aan vrienden en familie laat zien. Wissel af tussen landschap, close-ups en portretten en probeer met beelden een verhaal te vertellen door foto’s in een bepaalde volgorde te laten zien. Dit heeft 2 belangrijke voordelen. Je laat alleen je beste foto’s zien en je houdt de aandacht van je vrienden en familie vast.[/vc_column_text][/vc_column]

Ben je handig op de computer, maak er dan een presentatie met (vakantie)muziek van, die de hele avond kan draaien. Het is ook een leuk idee om de hapjes en drankjes af te stemmen op de vakantiebestemming om zo nog net even langer na te kunnen genieten van die topvakantie!

Veel succes met het toepassen van de tips en maak er iets moois van, maar boven alles: GENIET!Chat openen
Hulp nodig?
VerzinHet Fotografie
Hallo, waarmee kan ik je helpen?