Loader
 

Mag ik die foto gebruiken?

Auteursrecht

Laten we vooropstellen dat het misbruik van foto’s meestal niet opzettelijk is. Daar gaan we tenminste vanuit. Maar het wordt ons tegenwoordig wel erg makkelijk gemaakt om het fout te doen. We beschikken allemaal over internet en spenderen dagelijks regelmatig tijd op social media. Een passend beeld voor een publicatie is op deze manier immers zo gevonden…

Eigenlijk weten we stiekem wel dat dit niet ‘mag’, maar we gaan ervan uit dat het vast geen probleem zal zijn… Misbruik komt ook voor bij in opdracht gemaakte foto’s. Het is niet vanzelfsprekend de je een foto in opdracht, zomaar overal mag publiceren zonder eerst toestemming te vragen. We leggen je hieronder graag uit hoe het een beetje in elkaar zit. Maar vooral hoe je het gebruiken van onze foto’s juist aanpakt.

Als er misbruik gemaakt wordt van het openbaar maken van foto’s, dan is het voor een fotograaf een erg vervelend probleem. Voor fotografen geldt soms dat publicatie van hun werk en de daaruit voortvloeiende naamsbekendheid minstens zo belangrijk is als betaling voor de opdracht. Wij fotografen zijn trots op ons werk, want wij hebben zowel technisch als creatief ons stempel gedrukt op ons product.

Wat bedoelen we dan met het openbaar maken van een foto?

Het openbaar maken van een foto betekent eigenlijk het publiceren van een foto. Een foto kan openbaar worden gemaakt in bijvoorbeeld een tijdschrift, krant of boek, maar ook op het internet zoals een website of op social media. Om foto’s van ons te mogen gebruiken of publiceren, heb je toestemming of een ‘licentie’ nodig.

Wat is auteursrecht

De rechten van de maker worden beschermd met het auteursrecht en het persoonlijkheidsrecht. Het auteursrecht op foto’s is de sterke band tussen de fotograaf en zijn werk die in de wet is vastgelegd. Het maken van een foto is in feite al voldoende voor het ontstaan van het auteursrecht van de fotograaf.

Als fotograaf hebben we altijd het recht om ons te verzetten tegen bepaalde wijzigingen of aantasting van onze foto’s. Je kunt hierbij denken aan het vergroten, verkleinen, inkleuren en digitaal manipuleren van een foto.

Hoe zit het dan met de naamsvermelding?

Naamsvermelding is een onderdeel van de persoonlijkheidsrechten die de auteurswet aan de maker van een werk toekent (recht van de maker). Indien redelijkerwijs mogelijk, is het verplicht om de naam van de maker bij een werk te vermelden. Bijvoorbeeld in een krant de maker van een foto. Deze naamsvermelding wordt ook wel ‘fotocredits’ genoemd. Daarnaast kan de naam van de fotograaf vermeld worden in het colofon

Ondanks dat je naamsvermelding hebt toegepast, is het vragen om toestemming om de foto te gebruiken nog steeds vereist. Want voor fotografen is naamsvermelding een manier om een grotere naamsbekendheid te verwerven en in contact te komen met eventuele nieuwe opdrachtgevers.

Hoe doe ik het goed?

Meer informatie over het auteursrecht en licenties is opgenomen in onze algemene voorwaarden. Daarnaast vind je in onze 10 heldere afspraken en foto’s voor publicatie meer informatie over hoe je foto’s van ons mag publiceren. Of download het auteursrechtenkaartje & stroomdiagram, hierin vind je een duidelijk overzicht van de wettelijke richtlijnen (bron: Dupho).

En bij twijfel? Vraag ons gerust hoe zit en wat er mogelijk is, we denken graag mee!

 Chat openen
Hulp nodig?
VerzinHet Fotografie
Hallo, waarmee kan ik je helpen?