Foto’s voor Publicatie

hoe ‘MAG’ je onze foto's gebruiken voor PUBLICATIE?

Wat is auteursrecht: eigendomsrecht van de foto

Met iedere foto die je online plaats of publicatie in bijvoorbeeld de krant of flyer krijg je te maken met auteursrecht. In Nederland wordt het eigendomsrecht bepaald door de auteurswet. Het auteursrecht komt direct na het maken van de foto tot stand en geldt voor iedere foto (tekst, idee, kunst) die origineel/creatief is.

Deze rechten op het beeldmateriaal gemaakt door de fotografen van Fotostudio Markelo blijven ten alle tijden eigendom van Fotostudio Markelo. Dit geldt ook als dit niet expliciet is aangegeven op de website. Het is toegestaan gebruik te maken van onze foto’s op websites en media uitingen na (schriftelijke) toestemming en/of vergoeding. Hierbij geldt wel dat de fotograaf nooit afstand doet van zijn/haar persoonlijkheidsrechten.

 

Persoonlijkheidsrecht

Persoonlijkheidsrechten zijn onder meer het recht op naamsvermelding en het recht je te verzetten tegen aantasting van het werk. In het kort komt het er op neer dat op alle beelden van Fotostudio Markelo auteursrecht berust. Wanneer beelden gebruikt worden na toestemming, dient als naamsvermelding Fotostudio Markelo (www.fotostudiomarkelo.nl) gebruikt te worden. Deze toestemming kan niet worden afgestaan aan derden.

Omdat de fotograaf de auteursrechten van de foto bezit heb je toestemming nodig als je de foto zakelijk wilt gebruiken (bijvoorbeeld op de website van je bedrijf), neem in dat geval vooraf even contact op met Fotostudio Markelo om dit af te stemmen. Ook voor het delen van de foto en het publiceren op je website of via social media is toestemming nodig.

 

Gebruiksrecht
Gebruiksrecht geeft de toestemming voor het gebruik van werk weer. Een foto kan ‘gebruikt’ worden door volgens licentie-afspraken te werken, ook wel gebruiksrecht genoemd.

 

1. Licentie voor eigen gebruik of publicatie (klein):

Het fotobestand heeft een maximale afmeting van 800 pixels (langste zijde) en is daardoor uitermate geschikt voor gebruik op een website of om te plaatsen op social media. Het bestand is niet geschikt om af te drukken. Deze foto mag je na downloaden hiervoor eenmalig gebruiken.

2. Origineel bestand voor eigen gebruik of publicatie (groot):

Je ontvangt het originele fotobestand van ons in hoge resolutie. Bij het aanschaffen van deze licentie heb je toestemming om deze bijvoorbeeld in het clubblad van je vereniging te publiceren, met anderen te delen of bij een artikel in de lokale krant te plaatsen. Tevens kun je de foto voor je website gebruiken of via social media delen. Deze foto mag je na downloaden hiervoor eenmalig gebruiken.

 

Bewerken van foto’s

Foto’s worden nooit onbewerkt meegegeven. Voor alle foto’s geldt dat je ze gebruikt zoals wij ze bedoeld hebben (je mag dus geen aanpassingen aan het beeld doen, alleen de originele foto mag je tonen). In overleg met ons kan wellicht wel een en ander aangepast worden.